mandag den 3. december 2012

sidste fredag i december performance om: kunst om kunst

PERFORMANCErum er Aarhus nye – og eneste - permanente udstillingssted for performancekunst, som rum46 ser frem til at hoste og samarbejde med. Med månedligt tilbagevendende arrangementer under skiftende temaer er PERFORMANCErum et laboratorium for nyskabende performancekunst, hvor kunstformens praktiske såvel som teoretiske grænser prøves af. I et dynamisk samarbejde mellem nye og garvede kunstnere og kunsthistorikere skaber PERFORMANCErum en unik mulighed for at opleve og tage del i diskussionen af en kunstform, der er mere aktuel end nogensinde.

Fredag d. 23. november inviterer PERFORMANCErum til det første arrangement under temaet Kunst om Kunst. Fra den hjemlige performancescene præsenterer kunstneren claus ejner en serie performances med bevægelse mod opløsning. Ida Retz Wessberg sætter rummet i spil med sin "Konversation i Galleri" og aftenens internationale bidrag kommer fra lithauiske Giedre Apyvalaite, der viser filmen "John Cage 'Silence' page 26". Et fast indslag hos PERFORMANCErum er aftenens Historietime. Her sættes de skiftende temaer i et historisk og teoretisk perspektiv, denne aften vil Thilde Nyborg føre pegepinden -----> Historietimen er desværre aflyst fordi Thilde er blevet syg.


DOKUMENTATION

claus ejner indledte aftenen med at opføre performanceshowet "en bevægelse mod opløsning". Derefter fulgte Ida Retz wessbergs performance "Konversation på galleri", der indgik i et samspil med Giedre Apyvalaites video om John Cage performance "Silence". Afsluttende viste vi Rasa Todosijevic video "Was is Kunst". Historietimen med Thilde Nyborg var aflyst. 

claus ejners egen beskrivelse af sit performanceshow "EN BEVÆGELSE MOD OPLØSNING"

Billedet er taget af Bodil Sohn

Inden performanceforløbet starter har jeg placeret flere forskellige genstande i rummet, som skal bruges i showet: En stige, der er slået ud, så man kan kravle op ad den op, en flyttekasse, der står på højkant og hvorpå der ligger en banan og fire stole, der står med cirka 30 centimeters afstand ud fra en væg med sædet vendt med mod muren.
Jeg starter med at sige at performanceshowet hedder: en bevægelse mod opløsning.
1: Jeg spørger, om der er en, der vil melde sig frivillig til at få hele kroppen pakket ind i et hvidt lagen. Jeg siger, at det ikke skal være en, der lider af klaustrofobi, forbi lagnet bliver bundet fast med et reb. Personen skal under resten af performanceforløbet blive stående det samme sted viklet ind i lagnet.
2: Jeg spørger, om der er person, der vil kravle op ad stigen og læse, hvad det er, jeg har skrevet i loftet. Personen skal blive oppe på stigen under resten af forløbet, og personen må ikke sige, hvad der står oppe i loftet.
3: Jeg spiser bananen, der ligger på flyttekassen, mens jeg ser på publikum.
4: Jeg skiller flyttekassen ad og ser på den udfoldede flyttekasse
5: Jeg spørger, om der er 4 personer, der har lyst til at sætte sig på de 4 stole, der står vendt mod muren. Personerne må ikke snakke i indbyrdes og skal sidde stille og se ind i muren under resten af forløbet.
6: Jeg vender mig væk fra publikum og ser på ryggen af de 4 personer, der sidder og stirre ind i muren. Jeg begynder at tælle ned
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
5, 4, 3, 2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
4, 3, 2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
3, 2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
2, 1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
1, 0 (kort pause på 2 sekunder)
0
7: Jeg læser takketalen herunder op.
Jeg vil gerne takke Christo for at understege betydningen af, at forståelsen af et kunstværks betydning tager udgangspunkt i formen.
Jeg vil gerne takke Yoko Ono for at understrege betydningen af, at man skal gøre en indsats for at nå til en erkendelse.
Jeg vil gerne takke Andy Warhole for at understrege betydningen af, at hvis man er sulten, så skal man stille sin sult.
Jeg vil gerne takke Margritte for at understrege betydningen af, at betydning er en skrøbelig størrelse.
Jeg vil gerne takke Carl Andre for at understrege betydningen af, at selvom vi er forskellige er vi alle ens.
Jeg vil gerne takke Felix Gonzales-Torres for at understrege betydningen af, at alt er flygtig.Ida Retz Wessberg: perfomance "Konversation på galleri/conversations in the gallery"
flyer


mikrofon(proces: ophænges i loftet)
Mikrofonen opfanger lyde og snak i galleriet som sendes ud i baglokalet. Her sidder Ida Retz Wessberg  med headset tilkoblet mikrofonen og transkriberer lyden; teksten som skrives live har direkte signal til en enhed i galleriet som projekterer denne tekst ud i rummet igen.


Projektion i galleriet.
Denne aften (fredag d. 23. nov.) har man som beskuer og gæst i rum46 mulighed for at genkende nogle af de situationer som opstår på denne aften, i galleriet, genkende noget man har hørt eller selv har sagt projekteret op i tekst i stort format. Giedre Apyvalaites video vil køre samtidig med denne performance og derfor vil nogle af lydene(som er en tekst opført på litauansk) blive skrevet ned i fri form, som hørt, og blande sig i den øvrige lyd i galleriet.Rasa Todosijevic video "Was is Kunst"Ingen kommentarer:

Send en kommentar